maandag 23 februari 2015

Uitstap ISVAG! :-)

 

Liefste lezers,

we zijn tijdens de les techniek aan het leren over afval. We hebben al geleerd over de verschillende vuilnisbakken, welk afval er in welke vuilnisbak mag, waarvoor de vuilnisbakken staan,...

Wij zijn 2 weken geleden naar het bedrijf ISVAG gegaan. Met deze blog geven we een korte samenvatting van alles wat we gezien hebben.

1) De weegbrug:

Op de weegbrug worden alle vrachtwagens gewogen. Als er een vrachtwagen over de weegbrug rijdt, kunnen we precies het gewicht van het restafval wegen dat werd gebracht. De vrachtwagen wordt zowel leeg als vol gewogen.
 
 
 
2) De loskade:
 
Alle vrachtwagens die binnen rijden storten het restafval in de opslagbunkers. Wist je dat er per dag ongeveer 600 ton afval wordt gelost?
 
 
 
3) De rotorschaar:
 
De rotorschaar die zich in de bunker bevindt, zorgt er voor dat het afval in kleine stukjes wordt gemalen. Waarom al het afval malen?
 
 
Het gemalen afval wordt eerst nog goed door elkaar gemengd door de grijpkranen. Dit gaat vlot omdat de stukjes klein zijn. Zo zitten  makkelijk brandbare en moeilijk brandbare bestanddelen goed door elkaar opdat alles even vlot verbrand kan worden.
 
 
In de controlekamer bedienen de werknemers de kranen. Ze lossen het afval via trechters in de oven.
 
4) De oven:
 
De oven verbrandt het afval met een temperatuur van ongeveer 950°C. Dat doet hij in slecht 3 kwartier. Op de foto zie je een man die in de oven kijkt. Als je een bezoekje aan het ISVAG brengt, mag je dit ook doen. :-)
 
 
 
 5) De elektrofilter:
 
Voordat de rookgassen door de schouw komen, worden de gassen eerst gezuiverd. De eerste stap in het zuiveringsproces gebeurt door de elektrofilter. In deze filter worden de stofdeeltjes uit de afgekoelde rookgassen gevangen. (De elektrofilter bestaat uit twee blinkende dozen die naast de schouw staan.)
 
 
 6) De halfnatte wassing:
 
De halfnatte wassing is de tweede stap in het zuiveringsproces. Hier worden de rookgassen gewassen.
 
 
 
7) De mouwenfilter:
 
De derde stap in het zuiveringsproces is de mouwenfilter. De rookgassen komen de mouwenfilter onderaan binnen en verlaten de filter langs de bovenkant. Na deze stap is zo'n 99%  van de stofdeeltjes uit de rook gezuiverd.
 
 
 
 
8) De natte wassing:
 
Dit is de laatste stap om de rook te zuiveren! Men besproeit de rookgassen overvloedig met water waardoor ze extra gezuiverd worden en de temperatuur nog maar 65°C bedraagt. Het water is afkomstig van het nabijgelegen waterstation (en het water wordt ook weer gezuiverd zodanig dat er geen sprake is van waterverspilling). Milieu-vriendelijk dus!
 
 
9) Emissiemetingen:
 
 De zuivere rook komt nu uit de schoorsteen! De kwaliteit wordt in het oog gehouden door de meetinstalatie. Men let onder andere op: CO, HCI, NOx, CO2, Stof, CxHy, Dioxines.
 
 
 
 
 10) Asbehandeling:
 
Na de verbranding blijft er nog wat as over met stukjes metaal/ijzer. De as gaat eerst door een waterbad om af te koelen. Via een triltafel komt de as in een opslagbunker terecht.
 
 
Voordat dit gebeurt haalt men met een grote ronddraaiende bandmagneet er nog het ijzer uit. Het ijzer wordt herbruikt in de staalindustrie en de as in de wegenbouw.
 
(Spijtig genoeg vonden we geen foto van de ronddraaiende bandmagneet!) :-(
 
11) Energierecuperatie:
 
 De energie wordt omgezet in elektriciteit. De energie wordt gerecupereerd om het bedrijf te verwarmen en 25 000 gezinnen het hele jaar door elektriciteit te geven.
 
12) Onderhoud:
 
Regelmatig wordt er een ovenlijn stil gelegd om hem proper te maken. Dit noemt men de onderhoudsbeurt of shut-down.
 
 
Zo... Dit was een korte samenvatting van wat we allemaal bij ISVAG gezien hebben. Ik raad aan om zelf ook eens een kijkje te gaan nemen want het is echt de moeite waard! :-)
 
Voor meer info kan je terecht op de site: http://www.isvag.be/nl
 
 De technische blondies!
 
Isvag heeft openstaande vactures dicht bij je thuis.